Het Konsertsommar – Hotellpriser Skenar I Göteborg

Göteborg Publicerad 18 jun 2022 kl 09.04

Rammstein, Iron Maiden, Håkan Hellström, Ed Sheeran – konsertsommaren är het i Göteborg.

Många hotell är fullbokade och priserna är skyhöga.

För en natt i tvåbäddsrum på enkelt vandrarhem kan du få betala 5 800 kronor – men då behöver du ta med egna lakan.

– Det är inte bra för Göteborg som destination att vi uppfattas som dyrast och om prissättningen gör att people väljer att inte åka hit, säger Stefan Gadd, presschef på Göteborg & Co.

Först ut bland arenabanden på Ullevi är Iron Maiden som kommer till Göteborg den 22 juli. Sedan följer Rammstein som spelar tre kvällar i rad, den 28–30 juli.

Den 10 och eleven augusti är det dags för brittiske världsstjärnan Ed Sheeran och de två sista helgerna i augusti står Håkan Hellström på Ullevi-scenen och gör totalt fyra konserter.

Lägg until musikfestivalen Way out west den eleven–13 augusti med hundratals konserter och trycket ökar ytterligare på hotell och vandrarhem i Göteborg.

Många hotell i centrala Göteborg är fullbokade och om du hittar ett ledigt rum kan övernattningen kosta runt 6 000 på ett enkelt vandrarhem. 

En sökning efter ett rum under Rammstein-helgen på bokningssajten Hotels.com och Booking.com underneath fredagen ger ett något överraskande resultat:

Ett enkelrum utan fönster på Linné Hostel går loss på five 999 kronor.

Ett tvåbäddsrum på tvåstjärniga Masthuggsterrassens vandrarhem kostar 5 800 kronor (14 kvadratmeter) respektive 6 800 kronor (16 kvadratmeter) för en natt.

Tyska metalbandet Rammstein kommer till Göteborg i slutet på juli. Det blir första gången ett hårdrocksband spelar på Ullevi tre kvällar i rad.

Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURESBehöver ta med egna lakan och handduk

Då gäller delat badrum och lakan och handdukar ingår inte, utan det behöver du ta med själv eller hyra på plats. Sovsäckar är inte tillåtna. Fredagen den 17 juni kostar samma rum 1 six hundred kronor.

– Det är alltid så här när band som Rammstein, Iron Maiden och Metallica spelar, ja, vid alla stora evenemang. Priserna varierar jättemycket. Vi sätter våra priser efter utbud och efterfrågan, säger vandrarhemmets ägare Josef Aslan och tillägger:

– Jag har inte så mycket att säga om det egentligen. Vi följer bara marknaden.

Och det är en marknad som är lukrativ. Ägarbolaget Masten Vandrarhem & Minihotell AB omsatte 4,6 miljoner kronor under 2020 och gjorde en vinst efter finansnetto på 1,6 miljoner. Det innebär en vinstmarginal på drygt 39 procent. På varje omsatt hundralapp tjänade företaget alltså 39 kronor.

Radisson Blue Riverside Hotel har standardrum kvar för något mer modesta 4 000 kronor beneath Rammstein-helgen. För 5 900 får du en svit med fem sovplatser.

Ett enkelrum med extrabädd för en natt underneath Ed Sheeran-konserterna kostar five 599 kronor på Hotel Mölndals Bro i Mölndal.”Har en pågående conversation med hotellen”

– Vi är mycket medvetna om den höga prissättningen, säger Stefan Gadd, presschef på Göteborg & Co, Göteborgs stads destinationsbolag.

– Vi har en pågående dialog med hotellen om det här. Det är inte bra för Göteborg som vacation spot att vi uppfattas som dyrast. På lång sikt är det inte bra om prissättningen gör att people väljer att inte åka hit. Samtidigt vill jag säga att det är väldigt positivt och en effekt av pandemin, att många vill ut och resa igen och att det är stort tryck på hotellen.

Stefan Gadd, presschef Göteborg & Co.

Foto: Göteborg & Co

Stefan Gadd konstaterar att den som letar rum inte bara ska titta på sajter som Hotels.com eller Booking.com:

– Vi rekommenderar alltid att man går in på hotellens egna sidor och gör det med regelbundenhet. Det släpps kontinuerligt nya rum. Alla rum läggs inte upp på de stora bokningssajterna. Det är samma sak inför nästa sommar när det är Springsteen-konserter på Ullevi (den 24, 26 och 28 juni reds anm). Alla hotell har inte lagt upp sina rum ännu.

Sara Lake är hotelldirektör på Quality Hotel the Weaver i Mölndal och ordförande i föreningen Storhotellgruppen i Göteborg. Hon säger att hon kunnat skönja ett annorlunda mönster vad gäller prissättningen den här säsongen:”Ser annorlunda ut efter pandemin”

– När det är ett väldigt högt tryck följer priserna med. Så har det varit below alla år. Men det ser lite annorlunda ut nu efter pandemin. Jag har inte sett att priserna stuckit i väg på samma sätt tidigare. Men de extrema pendlingarna är ovanliga och det är bara några enstaka sådana exempel.

– Tittar jag på hotell som ingår i kedjor och annat ser det inte riktig ut så med enorma prissvängningar.

Sara Lake, hotelldirektör och ordförande i föreningen Storhotellgruppen i Göteborg.

Sara Lake tror att det handlar om att hotellmarknaden fortfarande är osäker.

– Innan vi får en stabilitet efter pandemin, och kan se en förutsägbarhet som inte bara gäller kommande månader, så finns möjlighet att vi kommer se mer av sådana extrema exempel. Och det gäller säkert inte bara Göteborg.Hotellpriser i Göteborg i sommar

Många hotell är fullbokade men här är några exempel på vad det kostar att boka boende i Göteborg underneath konserthelgerna i sommar.  Tillgängliga rum enligt sökning fredagen 17 juni.

22 juli – Iron Maiden på Ullevi: 

Treetop Spa Hangout & Hotel, Hisings Backa. Superior dubbelrum för två personer, 9 990 kronor.

Masthuggsterrassens vandrarhem. Rum med fyra bäddar, varav två i våningssäng. Delat badrum. 10 500 kronor.

Linné Hostel. Enkelrum utan fönster. 5 999 kronor.

Källa: Hotels.com och Booking.com

28–30 juli – Rammstein på Ullevi, våra exempel gäller 29 juli:

Gothia Towers. Standard tvåbäddsrum med extrabädd. 4 one hundred fifty kronor.

Hotel Riverton. Penthouse med två sängplatser. 8 795 kronor.

Masthuggsterassens Vandrarhem. Tvåbäddsrum med gemensamt badrum. 5800 kronor

10–11 augusti. Ed Sheeran på Ullevi, våra exempel gäller eleven augusti.

Hotel Mölndals Bro, Mölndal. Economy enkelrum med extrabädd. 5 599 kronor.

Scandic Backadal, Hisings Backa. Tvåbäddsrum. 2 726 kronor.

Treetop Spa Hangout & Hotel. Standard dubbelrum. 6 990 kronor.

Källa: Hotels.com och Booking.com

När vi den 17 juni söker lediga rum den 29 juli erbjuder Hotel Riverton ett penthouse med två bäddar för eight 795 kronor.

Foto: pressbild/Hotel Riverton

19–20 augusti och 26–27 augusti. Håkan Hellström på Ullevi.

Scandic Göteborg Central. Standard tvåbäddsrum. three 825 kronor (19 augusti).

Radisson Blu Riverside Hotel. Standardrum för två. 3 390 kronor.( 27 augusti).

Gothia Towers. Standard tvåbäddsrum med en extrabädd. 3930 kronor. (27 augusti).

Källa: Hotels.comSe också:Bruce Springsteen kommer until Sverige sommaren 2023